Byg det perfekte træningsstativ til udendørs fitness

Mit nuværende træningsstativ har tjent mig vel. Det fungerer stadig efter hensigten, men jeg indrømmer gerne, at det ligner pis og så er det ikke voldsomt stabilt.

Det gamle træningsstativ er samlet af genbrugsmaterialer
For en del år siden lukkede det lokale fitnesscenter og de solgte ud af en del inventar. Jeg og en kammerat var forbi og skruede alle deres boldstativer ned, som var lavet af galvaniserede rør. Jeg mener, at jeg smed 1.000 kr for rør, fittings, en ribbe mm. Udstyret med en vinklesliber havde vi samlet stativet på et par timer.

Planen for det nye træningsstativ

Som ved det gamle, skal der være en høj pull-up bar, en lav bar til "straight bar dips", en dobbelt bar til dips og gerne en del vandrette fastgørrelses punkter i forskellige højder, til mine elastikker. Pull-up baren skal sidde i minimum 220 cm og være omkring 120 cm bred. De 120 dikterer længden på mine dips-barer, som skal sidde omkring 60 cm forskudt i ca. 130 cm højde.

Pull-up stativ i haven til udendørs træning
For at stabilisere i alle retninger, laver jeg to pull-up punkter og forbinder alle robinie-stolper med rør. Derved får jeg også flere fastgørelsespunkter til træningselastikker.

Valg af materialer til træningsstativet
Okay, galvaniserede rør er prøvet, men nu vil jeg gerne ha' en mere stabil løsning, altså med stolper gravet ned. Den billige løsning ville være trykimprægneret stolper, evt. opsat på støbte støttepunkter. Trykimprægneret træ er bare ikke lækker mahogni og bliver det heller ikke med tiden. Derfor har jeg valgt at bruge samme træ, som man ser på flere og flere legepladser, nemlig robinie stolper. En tre meter lang robinie stolpe koster omkring en plovmand og skulle efter sigende holde op til 40 år nedgravet. Til den tid er jeg på vej mod 90 ... hvis jeg er heldig.

3D af udendørs træningsstativ i robinie stolper
3D af hvordan jeg forestiller mig mit kommende gym. Ja robinie stolper svajer lidt - sådan er det.

Ovenover ses mit kommende træningsstativ udført i smukke robinie stolper. Området bliver ca. 2,5 x 2,5 meter, omkranset af kantsten og så har jeg en ide om at jeg vil smide gummifliser. Jeg vil gerne ha' et blødt fald, når jeg slipper pull-up baren med 30 kg i rygsækken og som du kan se, har jeg også placeret mine træningssten. På sommerdage kan jeg smide en madras på gummibelægningen og når mine arme bliver trætte af håndvægtene, kan vægtene dumpes ned, uden at jeg få dybe huller i plænen.

Hvad koster et hjemmebygget træningsstativ

I dette ekesempel skal der bruges:

  • 5 robinie stolper a ca. 600 - 3.000 kr
  • Minimum 6 meter 1" galvaniserede rør til ca 500 kr
  • 25 stk gummifliser a 60 kr - 1.500 kr
  • Kantsten til ca. 500 kr

Så samlet omkring 5.500 kr.

Byg et billigt træningsstativ

Du kan lave et billigere tårn ved at skifte robiniestolperne ud med trykimprægneret stolper, jeg vil dog anbefale at støbe støttepunkter, så de ikke har kontakt med jorden. For omkring 1.500 kan du bakse tårnet sammen. Grav 5-10 cm ned og smid flis som fald-underlag.

Den dyre og ekstravagante løsning

Vil du være sikker på et lækkert resultat, udført i de rigtige materialer og med de rigtige mål, kan du vælge at købe en færdig løsning. Apuls har et stort udvalg af udendørs trænings- stativer og maskiner. Hvis du er heldig kan du måske finde udstyr brugt på DBA eller Gul og Gratis.

Byd ind med ideer

Har du selv et træningsstativ, send mig gerne et par billeder, så smider jeg dem her på siden til inspiration. Du kan fange mig på info@kaek.dk.

Anonymouss billede
Palles billede

Hvordan fastgør du rør i stolperne? :)

Michaels billede

Hvis du borer hullet i knastørt træ vil det udvidde sig og klemme sammen om stangen. Ellers kan man købe flanger med korrekt diameter til at bore fast i stolpen.