Så blev mit træningssstativ endelig klar

Da jeg lavede denne blog for et par år siden, var det primært for at øve mig i SEO og samtidig skrive om noget der interesserer mig. Jeg smed lidt reklamer på siden til steder, hvor jeg selv handler og tjener lidt håndøre på dette. Interessen for at vedligeholde bloggen med nyt indhold har været mangelfuld, men jeg træner stadig hver dag.

Det sidste 1½ år har min hustru også vedholdende trænet 3-4 gange om ugen (hun kan faktisk tage 3-4 chin-ups - wuhuu) og min store knægt på 15 har også set ideen i farmands dojo efter at fitnesscentret er lukket pga. zombie apocalypse, eller hvad nu der florerer?

Den gamle plan for træningsstativet

Mit oprindelige indlæg ranker tossi godt på google og her under zombieferien har indlæget haft 3.000 besøgende de sidste 28 dage. Jeg får mange spørgsmål på mail og i kommentaren til indlæget - så nu får vi lige afklaret et par af dem:

 • Pull-up stang bør (ifølge mig, men hvad ved jeg?) sidde i en højde, hvor du lige præcis kan nå ved at stå på tæer, eller med et meget lille hop. Hellere for lavt end for højt. Derved kan du stadig nå stangen, når du bærer rygsæk med vægte.
 • Afstand mellem stolper bør være minimum 120 cm.
 • Dips skal have en afstand, lidt breddere end skulderbredde. Mine sidder med en afstand på 52 cm.
 • Dips skal stå i en højde, hvor du ved at stå på jorden, er nederst i Dips-bevægelsen (altså hvor din overarm er ca. parallel med stangen. Derved vil der være mindre chance for at overbelaste dine skuldre, da du kan nå jorden med fødderne. Hellere for lavt placeret end for højt.
 • Er det nødvendigt med alle de stolper og stænger? Nej, én pull-up bar og dip-bar er fint. Det andet er lir og nice to have.
 • Stænger og stolper skal graves præcis 94 cm ned for at undgå... Nej dette aner jeg intet om. Mine er ca. 70 cm under jorden.
 • Ved dette stativ er stabiliteten super. Du skal ikke støbe.
 • Fastgørelse af stænger er løst af SkovTrup med gevindstænger. Du kan også anvende stænger med flanger (koldbøttestænger). Se andre løsningforslag i min oprindelige post.
 • Diameter på rør er en smagssag. Efter at have fået nyt stativ kan jeg godt se at mit gamle stativ havde for tynde rør - jeg har meget bedre greb med det nye.
 • Galvaniserede rør giver ikke splinter i fingrene. De er væsentlig billigere end rustfri stål.
 • Robiniestolper er dyre, men tårnet kan også udføres i trykimprægneret stolper. Se Esbens flotte tårn (nederst) udført efter samme design.
 • Dette er feinsmecker lir for gadgetfreaks. Du kan bygge en pull-up bar og dips med det skæveste træ fra Jem og Fix og et rustent rør fra den lokale produkthandel for 400-500 og det vil fungere nøjagtig lige så godt

Det kan være svært at se hvordan barer og stolper er placeret på et statisk billede, så jeg har lavet en hurtig 3D 360 graders animation som viser opbygningen.

Jeg tog kontakt til SkovTrup for at få en pris på robiniestolper. Det viser sig, at de har solgt flere træningsstativer ud fra mit design - cool! Jeg har haft en dialog med Søren fra SkovTrup omkring samling af træningsstativet, højder på stolper mv. Det var egentlig min ide, at bruge stænger med flanger (koldbøttestænger), men Søren er kommet op med en løsning, hvor der anvendes en gennemgående genvindstang. Således bores der 2-3 cm ind med et fladbor/spadebor (35 mm), som passer til rørets diameter. Herefter bores der videre med et 12mm bor. Den galvaniserede stang indsættes mellem to stolper og gennemgående genvindstang føres igennem og fastspændes.

Fastgørelse af pull up stang
Gennemgående gevindstang fastspændes på udvendig side af stolperne.

Køb af materialer til trængsstativet

Okay, jeg kunne godt linke til en butik hvor jeg tjente lidt på at du handler der, men jeg har ingen ide om  kvaliteten, derfor er min anbefaling, at købe dem ved SkovTrup, med mindre du kan tage ud og se produktet inden du køber. Stolperne herfra er super fine (prisen er ca. den samme rundt på nettet) og er du doven kan du købe hele "mit" system, som en samlet løsning ved dem. Alt fra stolper til gevindstænger, møtrik og spændeskiver er med. Søren fra SkovTrup har også lavet en samlevejledning - du får altså en samlet løsning, som bare virker. Du finder deres priser og samlevejledning her. Jeg tjener ikke noget på dit køb og min anbefaling er baseret på min oplevelse af de leverede produkter og en fantastisk service.

Når du tilgår deres side, har de to standardløsninger, hvor den ene model er højere (1 meter højere). Jeg mener ikke den ekstra højde er nødvendig og er blot et fordyrende led. Hvis du kun har brug for en pull-up-bar kan du nøjes med to høje stolper - send dem en mail, de er utroligt hjælpsomme og du får råd og vejledning med dit køb. Hvis du bor i nærheden, kan du også spare fragten og selv hente stolperne.

træningsstativ til haven med pull up og dips
Træningsstativet opstillet, mangler oprydning efter at have fældet et større træ. Det kan godt se ud som om stativet står skævt opstillet, men det er fordi stolperne er ujævne.

Stolper, underlag og fastgørelse

Gummifliser som underlag
I mit oprindelige indlæg talte jeg om kantafgrænsning og gummifliser. Jeg har droppet gummifliserne. Sidste sommer fik jeg lagt 80m2 udendørs klinker på vores terrasse, som støder op til nogle ældre betonfliser (ses i baggrunden på ovenstående billede). Med gummifliser ville jeg have 3 belægningstyper i forlængelse og det er jeg ikke vild med. Så indtil videre bliver det græsset som underlag. Hvis jeg får taget mig sammen til at udskifte betonfliserne med klinker, kan det være at jeg skifter mening. Vær dog opmærksom på, hvis du anvender stativet lige så meget som mig, vil du få et spor i plænen - så placer det tæt på fast underlag - så slipper du også for våde sko i snevejr.

Robiniestolper og stænger
Mine robiniestolper er 14-16 cm tykke, de lange er 3 meter og de korte 2 meter. Alle er gravet ned i ca. 70 cm og efter råd fra SkovTrup sat i sand (hurtigere dræn og dermed længere holdbarhed).***Jeg har åbenbart ikke hørt efter, Søren pointerer, at de anbefaler stabilgrus - jeg har sat dem i afrettergrus - jeg hører aldrig efte, det siger min hustru også***. Den høje pull-up-bar sidder så jeg kan nå den med et lille hop og den lave så hustru og yngel kan nå. Dips står med ca 50 cm mellemrum og har i den ene ende en lavt siddende afstiver, som trin og i den anden ende en højt siddende afstiver til fastgørelse af hjælpeelastik for husets dejarme. Alle galvaniserede stænger er 34mm tykke, de lange er 150 cm og de korte mellem dips-barene er 50 cm.

Fastgørelse af stænger
Alle stænger er som sagt boret 2-3 cm ind i træet og er spændt sammen med en gennemgående gevindstang. Dette er den sikre løsning, men jeg tror godt man kunne nøjes med blot at bore stængerne halvt ind og undlade gevindstang - stolperne står meget stabilt. Se også oprindeligt indlæg, hvor jeg poster nogle af de løsninger jeg bliver tilsendt af læsere.

Afsluttende bemærkning
Jeg startede ud med at opmåle meget præcist og placerede stolperne med lodstok, dette blev dog hurtigt opgivet, da stolperne af natur er meget ujævne og opstilling er på skrånende underlag. Derfor blev stolperne sat på øjemål og vatterpasset blev kun anvendt til at placere stængerne, så pull-up-bar og dips er i vatter.

 

Der er tilsyneladende solgt en del stativer ud fra mit design. Du kan se flere billeder på SkovTrups hjemmeside, her kan du også se billeder, som viser fremgangsmåden ved samling.

 

 

Anonymouss billede
Lukas Holmbjergs billede

Hej
Hvad er bredden mellem stolperne på den høje pull up bar ?
Ser sindssygt lækkert Michael

Michaels billede

Alle de lange rør er 150 cm, de korte er 50 cm.

Christian Falss billede

Hej Michael,
Tak for 2 super fede oplæg!
For knap 14 dage siden skrev vi med Søren fra Skovtrup og herefter bestilte jeg dit “design” samt gyngestativ i 14-16 cm robinie. Hold kæft det træ er tungt og hårdt som beton :-) Jeg har efter 3 dage i haven netop blev færdig og det ser brandgodt ud!
Et billede fra idag (før jeg fik savet sidste gevind af gyngestativet)
https://share.icloud.com/photos/06fGWHTPqN_kwumFwflLVWGfQ#Nibe

Michaels billede

Hej Christian, super godt billede - de får da solgt nogle stativer ved SkovTrup:) Jeg var også overrasket over vægten på stolperne. Hvorfor har du fået dem så lange - jeg tænker om den ekstra meter der stikker op ikke er spild? Hvis du har nogle erfaringer du gerne vil dele på siden, kan du lige smide dem til mig, så poster jeg dem sammen med billede.

Kenneths billede

Hej. Det er svært at se på dit billede om du har bygget det hele sammen eller det er adskilt. Hvad anbefaler du. Har du et billede der viser hele konstruktionen. Jeg er ved at bestille hos skovtrup og vil gerne være helt sikker på hvad der er bedst. Ikke mindst om det skal være den "store" pakke eller den "lille"

Michaels billede

Hej Kenneth, jeg fik samlet stativet her i weekenden og havde lovet flere besøgende at smide en opdatering på siden med det samme - så det blev bare nogle hurtige billeder, hvor jeg var lidt hæmmet af at jeg samtidig havde et fældet træ liggende i vejen. Jeg får taget nogle bedre billeder senere. I mellemtiden laver jeg lige en hurtig ny 3D og smider på - kommer på senere i dag.

Kenneths billede

Fremragende - tak :-)

Esben Sørensens billede

Fantastisk, Michael. Var faktisk i gang med at undersøge på materialerne på dit stativ, men det er jo længder nemmere, hvis Skovtrup sælger pakke-løsninger. Tager fluks fat i dem. Tak for at dele dine erfaringer - det er guld værd i disse hjemmetræningstider.

Michaels billede

Tak:)

Sørens billede

Hej Michael,

Ser skide godt ud. Lige et par spørgsmål. Hvad de er forskellige højder på dine stænger? Og har du monteret stængerne efter at stolperne er sat i? Altså er fremgangsmåden at sætte stolper op først og derefter stængerne?

Michaels billede

Hej Søren, det er som sådan ikke brugbart for dig hvad mine højder er - dine højder skal passe til dig. Min høje Pull-up-bar sidder så jeg netop kan nå ved at stå på tæer eller lave et lille hop. Den lave, så ungerne og hustruen kan nå. Jeg får mange spørgsmål angående højder og fremgangsmåde, så jeg laver en video, hvor jeg gennemgår alt ...

Sørens billede

Super tak. Helt med på højden, men kunne være fedt at vide, hvad man skal sigte efter. Så glæder mig til videoen :)

Esben Würtz Sørensens billede

Spørgsmål: Kan dips-barrene erstatte barren lige dips (ved de skal sidde lidt højere, men man kan vel i princippet lave de lige dips alligevel)?

Michaels billede

Helt sikkert - jeg droppede faktisk min, som du også kan se af billederne. Har man et ringe stativ, kan den ekstra barer dog give ekstra stabilitet.

Kenneths billede

Super fedt, tak for beskrivelse og billeder. Sættet fra Skovtrup er perfekt men 1700 kr i fragt for varer til 2700 kr er i overkanten så jeg må ud og finde delene lokalt

Michaels billede

Enig. Det var også min anke til Skovtrup, men de viderefakturerer blot hvad de selv giver. Jeg mener dog ikke, at min fragt var over 1.000.

Michael s billede

Mega lækkert træningstårn du har bygget Michael. Gevindstængerne ved du om de ligger "løse" eller er de fastgjort inde i dine rør?

Michaels billede

Tak for det. Gevindstængerne er kun fastgjort i enderne med bolte.

Majas billede

Super fint træningsstativ, og meget inspirerende!
Hvor er du endt hende økonomisk? Vi overvejer at bygge et kombi trænings- og gyngestativ i haven :)

Michaels billede

Hej Maja, omkring 5-6.000. Men som sagt, kan du lave et træningsstativ meget billigere ved at anvende alm. træstolper. Hvis Stativet skal integreres med gyngestativ, kan du også cutte lidt ned på stolper i træningsstativet, da gyngestativet vil være med til at stabilisere hele konstruktionen. Hvis du kan kombinere gyngestativ med dips (to lave paralle stænger) og en pull-up (en højt placeret stang), har du hvad du skal bruge.

Kenneths billede

Hej Michael.

Jeg er også igang med at skulle bygge et stativ med lidt ekstra ved siden af (gyngestativ og armgang) og har lige et spørgsmål til udførelsen.
Hvilken rækkefølge har du monteret tingene i? Har du sat stolperne nogenlunde løst Der hvor de skulle være, boret huller og så sat rør i inden du fyldte op omkring stolperne eller? Man skal vel dreje lidt på stolperne for at kunne få rørene ind i træet?

Michaels billede

Hej Kenneth, ja jeg målte ud for placering af stolperne. Gravede hullerne lidt større, så de kunne rykkes lidt. Borede hul i den ene side og vaterpas på - herefter borede jeg hullet i den anden side. Da alle stænger var placeret, strammede jeg konstruktionen sammen og fyldte sand omkring stolperne. Fokus har været på at få alle stænger i vater og de to dips-stænger 100% parallelle (og i vater), sekundært at få stolperne til at stå 100% i lod (umuligt med robiniestolper, da de jo ikke er lige). God træning!

Mike Gervøs billede

Hej Michael, fremragende inspiration.
Jeg har en tegning, men ændre den løbende og det er ret tidskrævende.

Jeg er misundelig på din 3d tegning, hvilken software bruger om jeg må spørge?

Vh Mike Gervø

Michaels billede

Hej Mike
Blender.org - det er opensource og genialt.
Mvh
Michael

Luisas billede

Hej Michael,
Jeg synes ikke umiddelbart at kunne læse nogle steder, hvilken diameter jernrørene bør have ?
Pft. :-)

Michaels billede

Mit "nye" stativ er med 34mm rør. Det gamle var vist 1" rør. Jeg kan bedst lide den tykkere model - altså omkring 3-3,5 cm.

Victor Dings billede

Hej Michael,
Hvad har din oplevelse været med at støbe stolperne i sand og grus? Har tænkt at sætte op en pull-up bar, men er i tvivl om man skal gøre det hårde arbejde at støbe dem i beton.
Hvis det virker i sand og grus ville det være meget nemmere. Er det grus du har sat i bunden, og så sand ovenover? (Det her bliver min første ordentlig have projekt)

Michaels billede

Flisesand/grus omkring stolperne - det står urokkeligt.

Thomas Søndergaards billede

Hej Michael,

Jeg har kigget meget på dit flotte stativ. Det ser vildt godt ud, men jeg har ikke helt plads og jeg har ikke bruge for mere end en enkelt pull-up bar. Jeg ville dog meget gerne have den bredere end 150 cm så der også var god plads til at hænge en boksepude/sandsæk op.

Tør du gætte på om det kan laves stabilt med kun to stolper? Jeg vil gerne have pull-up bar i højden 2,55 m, så hvis jeg køber dem i længden 4m ville jeg kunne grave dem mindst 1,30 m ned. Jeg kunne også vælge en lidt større tykkelse, f.eks 15-19 cm, hvis de hjælper på stivhed og stabilitet.

Hvad med jernrørerne. Hvor meget længere tror du man kan lave dem uden at de bøjer når der hænger 100 kg uroligt i dem?

Michaels billede

Jeg tror ikke du får problemer med stabilitet, når du graver ned i 130 cm. Men jeg ville spare pengene på de længere stolper og hellere bygge det sammen med et dips-stativ.
Nu ved jeg ikke hvordan din træning ser ud - men med dips og pull-up har du alt udstyr til full-body-workout.
Jeg ved ikke med længden af stængerne men vil vurdere at havde mine været 2,5 meter lange, ville det heller ikke være et problem.

Thomas Søndergaards billede

Tusind tak for svar! Vh Thomas

Thomass billede

Hej Michael, Tak for deling og inspiration!
Det ser fedt ud.
Skovtrup leverer en super lækker pakke virker det til.
Udfordring 1: Jeg er vant til at lave kropshævninger i en ru bar i crossfit center. Vil du sige at man har nogenlunde samme styrke i en glat stang?
Og 2: Stangen - sidder den godt låst fast eller kan den dreje rundt - i så fald tænker jeg at det må være en udfordring?
Jeg vil gerne bruge den med vægtvest og mange ekstra kg; og derfor er det vigtigt at grebet ikke er markant dårligere end det man er vant til i gym ;-)

Michaels billede

Hey
Stængerne drejer på ingen måde. Jeg har et fint greb og jeg har små pigehænder (trækker op mod 30 kg ekstra i rygsæk).

Jacobs billede

Hej Michael,
Dit indlæg har været inspirationen til at jeg har brugt den forlængede weekend til at bygge et lignende setup. Er blevet færdig i dag og er meget tilfreds med resultatet.

Har du spændt møtrikkerne på gevindstængerne ekstra hårdt, så barrerne ikke roterer? Jeg er måske påpasselig med ikke at overstramme dem.

Michaels billede

Ja, stangen skal ikke rotere under træning. Jeg har strammet til at den ikke roterer. Efterstrammer løbende.